INGREDIENTS:
400 grams d’arròs ( preferiblement tipus bomba )
150 grams de botifarra negre
250 grams de Trompetes de la mort
2 cebes de Figueres mitjanes / grans
Sal
1 got petit de vi negre sec
25 – 50 grams de bolets secs per remullar – Tipus moixernó, camagrocs o trompetes – en funció del gust del cuiner.
Preparació:
Unes hores abans hem de posar el bolets secs en remull si pot ser en un litre d’aigua aproximadament. Aquesta aigua ens servirà més endavant per afegir a l’arròs.
En una cassola feu coure lentament la ceba trinxada fins que quedi d'un color fosc però sense que es cremi, per això ens caldrà anar afegint el vi negre a poc a poc. En el cas que ens faci falta més hidratació a la seva li afegim aigua.
Quan la seva estigui fosca li afegim una mica de sal i les trompetes de la mort i les deixem uns minuts perquè deixin anar l’aigua, desprès posem la botifarra sense la pell i tallada a trossos a la cassola i ho anem barrejant amb la ceba i les trompetes.
Passats uns minuts la botifarra estarà desfeta i ens quedara un sofregit pràcticament negre, a les hores posem els bolets remullats i l’arròs i ho deixem sofregir tot una mica.
Escalfem l’aigua dels bolets secs i l’afegim a l’arròs, ho rectifiquem de sal i en uns 10 – 12 minuts ja tindrem l’arròs fet.
Consells i variacions :
Els bolets secs els podem trinxar per utilitzar-los de condiment i ho podem fer amb la mateixa aigua, això sí, han de quedar absolutament desfets.
Podem fer un all i oli suau :
i afegir-lo a l’hora de servir a nivell individual al costat del plat o en una salsera ( No ha tothom li agrada !!!)
o bé escampar-lo per damunt l’arròs dins la cassola i deixar-la al forn 5 minuts (en aquest cas l’arròs ens quedarà molt més sec)
Podem fer un rissoto a l’estil Italià.
Canviem l’arròs per un Arborio o Carnaroli.
Dos minuts abans del final de la cocció afegim 100 gr. de mantega i ho remenem força bé fins que la mantega ens quedi desfeta i l’arròs ens quedarà mes cremós.
Aquest plat es fort de gust i la combinació de la botifarra negre i les trompetes de la mort fan que el plat tingui un contrast remarcat.
EL MARIDATGE
En aquest cas hem optat per un Cava Brut Reserva Rosat de Can Ràfols dels Caus , on la seva aportació al plat es la de remarcar i accentuar el gust.
He de dir que jo no coneixia aquest cava fins aquest estiu on gracies a un Curs de la Universitat de Barcelona vaig tindre la oportunitat de visitar el celler i les vinyes.
Mes tard teníem previst fer una degustació de vins i caves del celler (El cava Rosat no estava previst tastar-lo), però gracies als seus propietaris que van obrir unes ampolles, vaig poder tastar un rosat que per mi, es senzillament espectacular i sorprenent.
He de afegir que jo tinc una certa debilitat per els rosats i crec que històricament han estat maltractats o poc reconeguts en moltes zones vinícoles i penso que es per els perjudicis que tenen els consumidors respecte al seu color.
Hem de pensar que el cava Gran Caus Extra Brut Rosat es 100 % Pinot noir i si això fos França segur que podríem parlar d’un dels millors “Champagnes” de producció pròpia, ja que a França el rosats si que estan ben reconeguts.
Pot ser perquè ells no tenen Xarel·lo, Parellada i Macabeu i han de fer les serves elaboracions amb Pinot noir i Chardonnay ? No ho crec pas. Crec que senzillament reconeixen un producte ben elaborat i el saben apreciar.
He de dir que també vaig tastar altres vins molt especials i a mesura que anem afegint plats podem donar cabuda aquests vins.
Nota de cata : Golós, equilibrat i elegant. Color cirera i pell de ceba. Aromes suaus i frescos, pas mig, carbònic cremós. Apte per aperitius i àpats.
Vinya: Pere Pau
Sòl: Argilós i calcari.
Cultiu: No es fa ús d’insecticides o herbicides.
Verema: Tot el raïm es cull a ma.
Elaboració: Maceració pel·licular durant 15 hores, fermentació espontània a 15ºC durant 38 dies i segona fermentació durant 45 dies sota temperatura controlada.
Envelliment: 3 anys en ampolla.