dimarts, 27 de setembre del 2011

Amanida Polar


L’any passat varem tenir una conversa amb en Josep Manuel Mercader al voltant d’una idea que tenia ell de crear receptes d’una cuina polar.

Li vaig dir que ho posés en marxa, ja que avui en dia les bones idees s’han d’aprofitar, i així ho va fer. El nostre compromís des de Plats i Taps va ser elaborar una recepta amb el seu maridatge corresponent.

Com ell també és un dels promotors de l’Hort de Pardines ( Un hort ecològic situat al municipi de Pardines - Vall del Segadell – Ripollès) (http://www.wix.com/hortdepardines/hortdepardines) varem tenir la idea de poder fer un plat (fred) amb la combinació de l'hort de Pardines i d’elements propis de la cuina Inuit ( Esquimals)    

Ens hem documentat en moltes pàgines web, per el que fa a la cuina Inuit i el que hem trobat és força difícil de poder aconseguir o bé de poder-ho combinar amb la nostre cuina, ja que la majoria d’aliments es mengen crus.

Però, hem trobat una excepció que ens pot anar força bé : el peix

A la nostre cultura, algunes vegades tenim el costum de menjar-ho cru o marinat ( Bacallà, Salmó o Truites ) i a més són peixos propis de llocs molt freds i que els podem trobar a la cuina Inuit.

Així doncs ja tenim els elements per poder fer una Amanida Polar.

Ingredients:

- 1 Quilo de patates
- 2 Pastanagues grans ( 200 0 250 grams)
- 500 grams de mongeta tendra
- 1 pebrot vermell
- Sal fumada i Sal Maldón

- 150 grams de Salmó.
- 150 grams de Bacallà esqueixat
- 150 grams de truita de riu fumada

Preparació:

Pelem, tallem i rentem totes les verdures a daus petits i les posem a bullir per separat amb aigua i sal.
Hem de tenir en compte el temps de cocció ja que no han de quedar toves. Una vegada cuites separem uns 400 grams de patata i la resta de verdures les podem posar juntes.

Escalivem el pebrot vermell, li traiem la pell i les llavors i l’aixafem amb les patates que teníem separades, ha de quedar un puré vermellós i compacte. Posem totes les verdures a la nevera i ho deixem refredar.

Tallem unes tires llargues de peix per decorar els plats, la resta l’esqueixem (el bacallà, el salmó i la truita) ho barregem amb les verdures i ho deixem a la nevera.
Muntatge del plat:

Fem servir anelles d'emplatar, a la part inferior posem una capa de puré de patata de 1 cm de gruix, a munt les verdures i el peix fins que ens quedi a 1 cm del límit de l’anella, i aquest el cobrim amb més puré de patata.

Per acabar de decorar el plat podem posar les tires de peix i si es vol de pebrot i una mica de sal fumada i de sal maldón.

Consells i variacions

En lloc de la sal fumada podem fer un romesco molt suau o un xató amb poc vinagre, ja que si el fem molt fort podem tenir problemes amb el vi del maridatge.

EL MARIDATGE


Aquest es un vi multi-varietal i el vam tastar amb un sopar i realment ens va sorprendre, ja que té una gran diversitat  d’aromes, però el millor d’aquest vi es que cada any canvien els percentatges de raïm que hi poden participar en el cupatge.
Això vol dir que pot variar força d’un any a un altre. Personalment us recomano visitar la pàgina web per més informació del vi, i si teniu temps podeu visitar el celler i els seus vins, ja que no us deixaran indiferents.

Auzells 2009 -  Blanc

Tomàs Cusiné


Plaça de Sant Sebastià, 13
25457 El Vilosell
Lleida
T. +34 973 176 029      
F. +34 973 175 945