dijous, 18 de novembre del 2010

Arròs Negre de Muntanya


INGREDIENTS:
400 grams d’arròs ( preferiblement tipus bomba )
150 grams de botifarra negre
250 grams de Trompetes de la mort
2 cebes de Figueres mitjanes / grans
Sal
1 got petit de vi negre sec

25 – 50 grams de bolets secs per remullar – Tipus moixernó, camagrocs o trompetes – en funció del gust del cuiner.

Preparació:
Unes hores abans hem de posar el bolets secs en remull si pot ser en un litre d’aigua aproximadament. Aquesta aigua ens servirà més endavant per afegir a l’arròs.

En una cassola feu coure lentament la ceba trinxada fins que quedi d'un color fosc però sense que es cremi, per això ens caldrà anar afegint el vi negre a poc a poc. En el cas que ens faci falta més hidratació a la seva li afegim aigua.
Quan la seva estigui fosca li afegim una mica de sal i les trompetes de la mort i les deixem uns minuts perquè deixin anar l’aigua, desprès posem la botifarra sense la pell i tallada a trossos a la cassola i ho anem barrejant amb la ceba i les trompetes.
Passats uns minuts la botifarra estarà desfeta i ens quedara un sofregit pràcticament negre, a les hores posem els bolets remullats i l’arròs i ho deixem sofregir tot una mica.
Escalfem l’aigua dels bolets secs i l’afegim a l’arròs, ho rectifiquem de sal i en uns 10 – 12 minuts ja tindrem l’arròs fet.




Consells i variacions :
Els bolets secs els podem trinxar per utilitzar-los de condiment i ho podem fer amb la mateixa aigua, això sí, han de quedar absolutament desfets.

Podem fer un all i oli suau :
i afegir-lo a l’hora de servir a nivell individual al costat del plat o en una salsera ( No ha tothom li agrada !!!)
o bé escampar-lo per damunt l’arròs dins la cassola i deixar-la al forn 5 minuts (en aquest cas l’arròs ens quedarà molt més sec)

Podem fer un rissoto a l’estil Italià.
Canviem l’arròs per un Arborio o Carnaroli.
Dos minuts abans del final de la cocció afegim 100 gr. de mantega i ho remenem força bé fins que la mantega ens quedi desfeta i l’arròs ens quedarà mes cremós.

Aquest plat es fort de gust i la combinació de la botifarra negre i les trompetes de la mort fan que el plat tingui un contrast remarcat.

EL MARIDATGE


Particularment ens agrada maridar aquests plats amb vins o caves que realment siguin complementaris.
En aquest cas hem optat per un Cava Brut Reserva Rosat de Can Ràfols dels Caus , on la seva aportació al plat es la de remarcar i accentuar el gust.
He de dir que jo no coneixia aquest cava fins aquest estiu on gracies a un Curs de la Universitat de Barcelona vaig tindre la oportunitat de visitar el celler i les vinyes.
Mes tard teníem previst fer una degustació de vins i caves del celler (El cava Rosat no estava previst tastar-lo), però gracies als seus propietaris que van obrir unes ampolles, vaig poder tastar un rosat que per mi, es senzillament espectacular i sorprenent.
He de afegir que jo tinc una certa debilitat per els rosats i crec que històricament han estat maltractats o poc reconeguts en moltes zones vinícoles i penso que es per els perjudicis que tenen els consumidors respecte al seu color.
Hem de pensar que el cava Gran Caus Extra Brut Rosat es 100 % Pinot noir i si això fos França segur que podríem parlar d’un dels millors “Champagnes” de producció pròpia, ja que a França el rosats si que estan ben reconeguts.
Pot ser perquè ells no tenen Xarel·lo, Parellada i Macabeu i han de fer les serves elaboracions amb Pinot noir i Chardonnay ? No ho crec pas. Crec que senzillament reconeixen un producte ben elaborat i el saben apreciar.
He de dir que també vaig tastar altres vins molt especials i a mesura que anem afegint plats podem donar cabuda aquests vins.

Informació completa :

Nota de cata : Golós, equilibrat i elegant. Color cirera i pell de ceba. Aromes suaus i frescos, pas mig, carbònic cremós. Apte per aperitius i àpats.
Varietat: Pinot Noir.
Vinya: Pere Pau
Sòl: Argilós i calcari.
Cultiu: No es fa ús d’insecticides o herbicides.
Verema: Tot el raïm es cull a ma.
Elaboració: Maceració pel·licular durant 15 hores, fermentació espontània a 15ºC durant 38 dies i segona fermentació durant 45 dies sota temperatura controlada.
Envelliment: 3 anys en ampolla.
Celler : Can Ràfols dels Caus
08793 Avinyonet del Penedès
Tel: +34 93 897 0013
http://www.canrafolsdelscaus.com